KokkeKarla

Karla Siverts om verdigrunnlag

“Gjennom mitt virke som kokk har jeg blitt stadig mer opptatt av å utnytte det vi har til fulle,og dermed kaste mindre mat. Ved å utnytte det vi kan av råvarene, bruke kjøtt som trenger lang tilberedningstid (alle stykningsdeler), koke kraft på både fisk, kjøtt og skalldyr, bruke økologisk produserte råvarer, bifangst og naturlige grønnsaker, er vi med på å drive bærekraftig. Vi spiser alt for store mengder kjøttdeig, fileter og dårlig kylling.

Flere bønder forteller meg at så og si alt av grønnsaker som ser “annerledes” ut går til dyrefor eller blir kasta og vi spiser store mengder oppdrettsfisk, til tross for at store mengder bifangst blir kasert som mat. Jeg ønsker derfor å inspirere folk til å bruke litt mer tid og penger på maten vi kjøper. Inspirere og spre kunnskap som setter flere istand til å tenke bærekraftig, lokalt og økolgisk.

Mange vil kanskje kalle det å gå tilbake i tid, men jeg tror det er viktig. Færre og færre har et godt forhold til matlaging og er redd for å gjøre feil på kjøkkenet, og alt skal gå så fort. Men lærer vi oss å planlegge måltidene bedre og har bedre kunnskap om hvordan bruke ulike råvarer tror jeg alt går. Husmannskost og tradisjonskost, gjerne med en vri. Det er gøy å lage mat med Norske råvarer, men gjerne krydder fra hele verden. Dette er særlig viktig fordi mangel på kunnskap ofte er årsaken til at mange kjøper halvfabrikata, og dermed propper kroppene fulle med unødvendige mengder av salt, sukker og tilsetningstoffer vi knapt nok aner konsekvensene av.

Jeg velger norske råvarer fordi kvaliteten på disse holder et meget høyt nivå, det er kortreist og dermed også bra for miljøet. Men det er ikke alltid lett å vite hvilke produkter en skal velge, og dette ønsker jeg å hjelpe forbrukeren med. Selv har jeg hatt lyst til å lære av bøndene og av lokale som kan gamle triks, knep og oppskrifter. Både om dyrking, dyrehold og matlaging. Både gamle og moderne metoder. Dette ønsker jeg å formidle videre til den vanlige forbrukeren.”

26EE3F3E-78C6-4CEA-A974-EAF10ED7FED6– Karla Linhave Siverts –