– Oksehaleravioli –

FOTO: Mette Møller

Ravioli kan du fylle med det du ønsker. Karlas favoritt er oksehaler. Det er litt jobb å lage fyllet, men resultatet smaker helt nydelig!

Til 4 personer trenger du:

Kraft til saus og fyll
2 kg oksehale
2 stk løksolsikkeolje
10 stk hele pepperkorn
1 stk rød chili (grovhakket)
2 feddhvitløk (knuste)
2 stklaurbærblad
1 stk gulrot (stor,grovhakket)
vann
Raviolifyllet
1 stk løk (finhakket)
2 feddhvitløk (finhakket)
oksehale (kjøttet fra oksehalene)
solsikkeoljesaltsvart pepper (rikelig)
2 dlkraft (redusert kjøttkraft)
1 klype(r)tørket chili
1 stk egg (sammenvispet, til pensling)
Pastadeig
300 g hvetemel
1 stk egg
9 st keggeplomme
1 ss olivenolje
1 klype(r)salt


PASTADEIG

Pastadeig

Bland mel og salt, og egg og olivenolje. Bland så det våte inn i det tørre med en gaffel. Når det begynner å bli en deig, ta hendene fatt og kna til en smidig, fin deig. Ha i litt mer mel om den er klissete.

PASTADEIG

Pakk den ferdigknadde deigen i plastfolie og legg i kjøleskap i minst 30 min. før du begynner å bake ut pastaen.

KRAFT

Kraft til saus og fyll

Brun oksehalene i ovnen på 230 grader i 20-30 min.

KRAFT

Del løken i 8, og stek løk, knust hvitløk og tomatpuré i olje på høy varme i 5-10 min., mens du rører jevnt. Ha så i resten av ingrediensene og oksehalene – og fyll opp med kaldt vann til det dekker.

KRAFT

Kok opp, og la det så stå og småputre i 3-4 timer til kjøttet på oksehalene løsner. Husk å skumme av kraften. Sil av kraften, og plukk kjøttet av oksehalene. Ta gjerne med fett, det gir god smak – men pass på at det ikke kommer med brusk. Når du skal bruke kraften til raviolifyll eller saus, kok den til den begynner å tykne.

RAVIOLIEN
Stek løk og hvitløk i olje til den blir blank. Ha i kjøttet, hell på kraften og la det koke inn. Når du har kokt det til en ganske tørr masse, smak til med salt, pepper og chiliflak. Det er vanskelig å fylle pastaen hvis fyllet er for rennende.
RAVIOLIEN

Ta en porsjon pastadeig, klapp/kjevle den ganske flat. Del i to, og sett pastamaskinen på størst mulig åpning og rull ut to like lange flater. Rull flere ganger, helt ned til det tynneste hakket. Karlas pastamaskin er 15 cm i bredden. Hun pleier å lage remsa rundt 50 cm lang, da får hun to ravioli i bredden.

RAVIOLIEN

Lag små boller av oksehalefyllet og fordel dem på deigremsa med 3 cm mellomrom og 3 cm ut til kanten. Pensle med et sammenvispet egg mellom alle oksehalebollene. Legg så den andre pastaflaten oppå, og press godt ned mellom hver oksehaleball, så det blir minst mulig luft inni.

RAVIOLIEN

Kutt til firkantede «pastaputer», eller stikk ut med et glass hvis du vil ha runde raviolier. Kok i 1-2 minutter i godt med lettsaltet vann. Server med et dryss parmesan og frisk basilikum.

DagbladetMAT.no